Jam dah menunjukkan pukul 1.35 am. Wawa masih tercegat depan labtop key in data untuk THESIS TERCHENTA. Entah kenapa malam ni Wawa rase panas (eh salah dah pagi dah pun). Nak kata Wawa tak mandi 40 minit Wawa bersiram tadi...kenapa ya panas padahal tadi magrib hujan turun...aaaaa...Wawa tau biase la climate change. So Wawa nak bg pesanan penaja sikit yer...Family & friends please reduce your carbon footprint to save our earth from the culprit GLOBAL WARMING!!!
Tiba-tiba kan Wawa teringat pasal aiskrim Malaysia...ala aiskrim yang panjang dalam plastik tu, kaler macam-macam rase ade oren, chocolate, ade sirap, ade anggur, ade kacang hijau, kacang merah...dulu mase zaman kecik2 harge die seposen je...tapi skang dah 20 sen.Wawa paling suke perisa asam boi....manis, ade rase masam-masam cikit, masin pun ade...sejuk je bile isap. Dah abis makan ais die last sekali ade asam kecut.....aaaaaa...bestnyer.
Wawa ni sebenarnya memang peminat tegar aiskrim. Sejak kecik lagi Wawa memang sangat-sangat suka makan aiskrim Malaysia ni. Ingat lagi lepas balik sekolah pagi (sekolah rendah) Wawa kene pergi sekolah petang pulak (sekolah agama). Oleh sebab mama dengan abah kerje so Wawa tak balik terus jalan kaki pegi sekolah agama. Alah tak jauh pun dalam 200m jer. Sambil berjalan mesti sambil nyonyot aiskrim...uuuuuuu...sangat menyegarkan...
Wawa ni budak kampung so mase zaman Wawa kecik2 dulu tak semua rumah ade peti ais. Jadi mak Teh Wawa buat air batu (masuk dlm plastik, ikat, keraskan) dengan aiskrim Malaysia ni la. Kalau cuti sekolah Wawa la tukang jage kedai...upah die...jeng jeng jeng...setiap kali orang datang beli commission die sebatang.Gheee...best kan.(tapi selalu jer kene marah dengan arwah Tok Wan sebab banyak sangat makan aiskrim =b)
Tapi aiskrim Mak Teh memang the best...terbaekkk. Nak tau kenape...meh Wawa ulang balik apa Mak Teh kate..."Kalau nak buat aiskrim ni biaq maneh, jangan kedekut gula. Kesian kat budak2 isap ja dah jadi tawaq heber. Asam kecut boh sebijik jangan penyegan boh separuh, nanti tak rasa natang apa." Kesedapan aiskrim Mak Teh tu sampai sekarang orang ingat walopon dah tak meniaga lagi.Kadang-kadang bila balik kampung Wawa rajin juga mengada mintak Mak Teh buatkan.Tapi sebenarnya keikhlasan Mak Teh tu yang jadikan aiskrim tu sedap.Ish terliur la pulak...tak boleh jadi ni esok kena buat ni...4 batang pun jadi la almaklumlah peti ais Wawa mini bar je...hehehe.
So itulah cerita kesedapan yang mendinginkan Wawa & Aiskrim Malaysia...
No comments:
Post a Comment